De Broeker Kerk

De Broeker Kerk vormt het historische hart van Broek in Waterland en is een ontmoetingsplek voor iedereen. Van mei t/m september is de kerk geopend voor bezoekers.

Geniet van de rust in de kerk tijdens uw fietstocht of wandeling. Bewonder het unieke beschilderde plafond, de grafsteen van Neeltje Pater of ga snuffelen tussen de tweedehands boeken.

Bezoek de Broeker Kerk

De Broeker Kerk vormt het historische hart van Broek in Waterland en is een ontmoetingsplek voor iedereen. Geniet van de rust in de kerk tijdens een fietstocht of wandeling. Bewonder het unieke beschilderde plafond, de grafsteen van Neeltje Pater of ga snuffelen tussen de tweedehands boeken en platen. Vrijwilligers heten u van harte welkom en vertellen u graag meer over hun mooie kerk.

De kerk van Broek in Waterland is het oudste gebouw van het dorp. De kerk werd al vóór 1400 gebouwd en was gewijd aan Sint-Nicolaas, de beschermheilige van zeevarenden en handelaren. (meer…)

Oorspronkelijk had de Broeker Kerk rondom glas-in-lood ramen. Helaas is daarvan is maar één raam uit 1640 bewaard gebleven. Het is een heel bijzonder raam, want het vertelt de geschiedenis van de kerk. (meer…)

In de kerk is veel van het zeventiende-eeuwse meubilair bewaard gebleven. Vaak waren het geschenken van dorpsbewoners. Het zijn nog steeds beeldbepalende elementen in het huidige interieur. (meer…)

Al het koperwerk in de kerk is geschonken door inwoners van het dorp. Daarmee toonden de gevers hun rijkdom en de mildheid. Met inscripties zorgden zij ervoor dat ook onze generatie nog herinnerd wordt aan hun goede gaven van destijds. (meer…)

De vloer van de kerk bestaat uit grafstenen. Ze geven een beeld van het deel van de bevolking dat zich een graf in de kerk kon veroorloven. De teksten geven vaak inzicht in leeftijden, functies en geloofsbeleving in de loop van eeuwen. (meer…)

Het monumentale orgel is in 1832 gebouwd door de Utrechtse orgelmaker Wander Beekes. De bouw van het orgel was een forse ingreep, die het voormalige koor definitief afscheidde van het schip van de kerk. (meer…)