PLEISTERWERK

Een veelgestelde vraag: wat gaat er gebeuren met het stucwerk in de kerk?

In de loop van de jaren hebben verschillende specialisten zich bezig gehouden met uitzoeken wat de beste aanpak is voor bladderend pleisterwerk. Het is een probleem dat zich bij de binnenmuren van veel Nederlandse kerken voordoet. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, van optrekkend grondwater tot zouten in het metselwerk.

Proefboringen

Voordat het probleem aangepakt kan worden, moet eerst bekend zijn in welke staat de muur onder het stucwerk zich bevindt. Eind 2021 zijn proefboringen gedaan om de ondergrond te analyseren. Sinds eind 2020 worden de temperatuur en de vochtigheid in de kerk permanent gemonitord.

In 2020 is op kleine schaal een eerste proef gedaan met het pleisterwerk in het voorportaal. De gebruikte materialen hebben hier nog geen bevredigend resultaat opgeleverd. De stuclaag lijkt zich aardig te houden, maar de verflaag helaas niet. Deze is er inmiddels weer afgeschuurd en we gaan aan een nieuwe proef beginnen.

Tussenoplossing

Bij het opknappen van de rouwkamer is in 2020 gekozen voor een tijdelijke oplossing. Daar is de stuclaag overgeschilderd met keimverf, nadat hij eerst grondig schoon en stofvrij gemaakt was. Deze goedkope aanpak leverde een goed resultaat op, en kon door vrijwilligers worden uitgevoerd. Het is zelfs zo goed bevallen, dat in de afgelopen winter ’20/’21 ook delen van de kerk op dezelfde manier behandeld zijn.

Zo wordt de tijd overbrugd tot een definitievere oplossing voor de wanden mogelijk is.

Proefboring pleisterwerk

Foto: met proefboringen wordt de staat van de ondergrond van de muren gemonitord.

Tot er een definitieve oplossing is, worden de wanden met keimverf bijgewerkt.