STICHTING BROEKER KERK
Doelstelling
De belangrijkste taak van de stichting is om de kerk in stand te houden. Daarbij gaat het om:
- de blijvende beschikbaarheid van de kerk voor de Broeker gemeenschap
- het bouwkundig in goede staat houden van het gebouw
- het behoud van traditionele kerkfunctie van het gebouw
Vrijwilligers
De kerk is de spil van ons dorp en ontmoetingscentrum voor iedereen: gelovig of niet-gelovig. De Stichting Broeker Kerk doet er alles aan om dat zo te houden. Méér dan 100 vrijwilligers helpen daarbij. Ze zijn georganiseerd in gildes. Lees meer…
ANBI gegevens
De Stichting Broeker Kerk heeft de status van Culturele ANBI (algemeen nut beogende instelling). Daardoor zijn giften – onder voorwaarden – aftrekbaar van de belasting.
Lees meer…
Van wie is de Broeker Kerk eigenlijk?
Het eigendom van het kerkgebouw is door de Protestantse gemeente overgedragen aan de Stichting Broeker Kerk. Vertegenwoordigers uit de hele dorpsgemeenschap vormen samen het bestuur van de stichting.
In deze video vertelt bestuurslid Marieke Maars het bijzondere verhaal. Ze wordt geïnterviewd door dorpsgenoot Frank Evenblij.
HET BESTUUR VAN DE STICHTING BROEKER KERK
Wie zijn eigenlijk die mensen in het bestuur van de Broeker Kerk? Ze vertellen hier iets over hun persoonlijke beweegredenen om zich in te zetten voor de Broeker Kerk.
Marius Josephus Jitta (voorzitter)
“45 Jaar lang was ik de forens die in het dorp woonde, ervan genoot maar er weinig voor deed. Toen bestuursleden werden gezocht, vond ik het mijn beurt iets terug te doen voor het dorp. Als bestuurslid leer je allerlei Broekers kennen, waarmee je niet in contact komt als je kinderen van de Havenrakkers af zijn.
De Broeker Kerk heeft in ieder opzicht een centrale plaats in het dorp. Wat zou het Kerkplein zijn zonder de kerk, die uittorent boven de huizen aan het Kerkplein, de Erven, het Leet- en Roomeinde? Die straten zouden zonder de Broeker Kerk leeg aanvoelen.”
Marieke Maars (secretaris)
“We hebben een prachtige kerk die zorg en aandacht nodig heeft om als middelpunt van het dorp te kunnen blijven bestaan. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Ook niet onbelangrijk: ik vind het leuk initiatieven en activiteiten (voor alle leeftijden) te initiëren of te ondersteunen.
Ik vind het een eer dat wij als bestuur de verantwoordelijkheid hebben gekregen voor de restauratie en het onderhoud van deze monumentale kerk.”
Guliël Schuwer (penningmeester)
“Alhoewel ik pas vijf jaar in Broek woon, voel ik me al veel langer een Broeker door de vele bezoeken aan het dorp gedurende de laatste 25 jaar. Na jarenlang werken en wonen op verschillende plaatsen in Europa, waren we op zoek naar een klein Nederlands dorp waar we onderdeel van de gemeenschap konden zijn. Om deze beleving verder te versterken is mijn lidmaatschap van het bestuur van de Stichting Broeker Kerk ideaal gebleken: hoe meer ik geef, hoe meer ik terugkrijg in de vorm van contacten en ervaringen. Ik ben dan ook bijzonder blij dat ik deze unieke gemeenschap verder kan versterken, samen met mensen van diverse pluimage, en op deze manier kan bijdragen aan het in stand houden van dit bijzondere gebouw.“
Eliane Attinger (bestuurslid)
“Toen ik nog werkte, was ik door tijdgebrek weinig betrokken bij het dorpsgebeuren, terwijl ik dat wel belangrijk vind. Als import-Broeker had ik de kerk al een tijdje in mijn hart gesloten, vooral omdat ze zo mooi is. Daarom sprak mij de doelstelling van de stichting meteen aan: instandhouding van het gebouw en een culturele ontmoetingsplek voor het dorp. Daar wilde ik me wel voor inzetten!
Het mooist aan de Broeker Kerk vind ik dat iedereen er welkom is, dat er veel gebeurt en dat het er gezellig is.”
Eduard van Holst Pellekaan (bestuurslid)
“In de Broeker Kerk hebben we exposities, concerten, lezingen, boeken en platen en natuurlijk de horeca door Marieke en Wouter. Daarnaast hebben we huwelijken, uitvaarten en – nog steeds – erediensten. Zo hebben we een unieke mix van spiritueel, cultureel en sociaal.
Ik vind het indrukwekkend dat dat zo goed gelukt is. Ik ben blij dat ik mag bijdragen aan het in stand houden en bestendigen van die mooie balans, waardoor de Broeker Kerk een plek is voor iedereen.”
Frans Haak (bestuurslid)
“Als gastlid van de kerkelijke gemeente in Broek in Waterland gaat het kerkgebouw me nauw aan het hart. Ik vind het inspirerend om te merken dat in deze tijd de kerk nog steeds een unieke plaats inneemt in ons mooie dorp. Waar in het verleden de kerk vooral een functie had voor de geloofsgemeenschap, zien we nu dat het hele dorp meer betrokken raakt bij de kerk. Het is echt een ontmoetingsplaats geworden, waar onder andere kunst en cultuur voor verbinding zorgen. Tegelijkertijd blijft het de vaste plaats in het dorp voor geloofssamenkomsten, bruiloften en begrafenissen. Met de overdracht van het kerkgebouw aan de Stichting Broeker Kerk (en daarmee aan de vele vrijwilligers daarachter) is een cruciale stap gezet om de kerk te behouden als vitale en toekomstbestendige plaats in ons dorp. Hieraan draag ik graag mijn steentje bij.”
Podcast ‘Kerken van ons allemaal’
Onze Stichting Broeker Kerk is één van de 140 leden van de Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen in Nederland (VBMK). Deze vereniging zet zich in voor een goed gebruik en beheer van (monumentale) kerkgebouwen. De vereniging ondersteunt kerkbeheerders en maakte een podcastserie, Kerken van ons allemaal.
Onze Broeker Kerk is in deze serie – naast de Grote Kerk in Naarden en de Laurenskerk in Rotterdam – een voorbeeld hoe een kerk ook in een dorp behouden kan worden. Via de knop hieronder kun je deze podcast beluisteren.