Expositie Anneke Mulder

19 juli t/m 27 augustus 2023

Anneke Mulder (1955) volgde na haar opleiding Textiel aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming cursussen keramiek. Aanvankelijk bleef het daarbij. Dat veranderde toen ze in Suriname woonde, in 2011 en 2012. Een jaar lang werkte ze onder leiding van beeldend kunstenaar Soeki Irodikromo met Surinaamse klei, ruw gewonnen uit bauxietmijnen en door haarzelf verder geprepareerd. De inspiratie kwam uit de rijkdom van thema’s in de natuur van Suriname.

Terug in Nederland bleek echter ook de klei in haar eigen omgeving heel geschikt voor eigenzinnige toepassingen. Inmiddels werkt ze deels met zelf gewonnen klei uit de Beemster, Purmer en Katwoude. Klei winnen is letterlijk graven in het verleden. Ook de scherven en pijpenkoppen die uit de polder en haar moestuin in Broek in Waterland omhoogkomen, neemt ze mee in haar werk.

Dat leidt tot een unieke combinatie van keramisch werk die in de Broeker kerk te zien zal zijn. Organisch gevormde vazen en vormen van lokaal gewonnen klei, geornamenteerd of bekroond met opgedolven stukken oud aardewerk en porselein, pijpenkoppen en pijpenstelen. Daarnaast een serie keramieken “kabinetjes”: pronkdoosjes met meerdere laadjes met lokale thema’s. Onder andere is er het “kabinetje van Betje” (voor Betje Wolf uit de Beemster) te zien maar daarnaast ook kabinetten met Volendams, Markens en Surinaams motief.

‘Het regent pijpenstelen’ – keramisch werk van Anneke Mulder.