Expositie Anneke Peerenboom

19 juli t/m 27 augustus 2023

Anneke Peerenboom (1950) volgde in de zeventiger jaren de opleiding Grafisch ontwerpen aan de Rietveld Academie. Later volgde zij de lerarenopleiding tekenen en schilderen en in de avond toog zijn naar de Rijksacademie. In 1999 sloot zij de Master studie in Art and culture af, een samenwerking van de Universiteiten van Leicester, de Academie Tilburg en Academia Granada.

De kleurrijke schilderijen van Anneke Peereboom zijn één en al illusie. Hoewel de vormen aan de werkelijkheid zijn ontleend, gaan deze in haar schilderijen een eigen leven leiden en krijgen zij een betekenis op een ander niveau. Haar doeken herbergen visuele valstrikken en misleidingen. Daarmee zet Anneke de toeschouwer aan tot een zoektocht naar begrijpen en herkennen. De wonderlijke schoonheid en compositie zijn vervolgens de beloning.

Anneke Peerenboom negeert als een echte abstracte schilder een verhaal, boodschap of diepzinnige gedachte. Hoewel zij onbevangen en onbekommerd lijkt te schilderen, zijn de schilderijen het resultaat van een langdurig proces: schilderen, overschilderen, toevoegen, wegnemen en opnieuw nuanceren leiden uiteindelijk tot doorgewerkte, gelaagde werken, niet alleen wat betreft vorm, maar ook wat betreft inhoud en sfeer.

‘Water en land, scheiden en scheppen’ – Anneke Peerenboom.