EXPOSITIE JAN BAAS

27 april t/m 24 mei 2022

Openingstijden:

  • maandag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur
  • zondag 12.00 – 17.00 uur

“Kijken, kijken en nog eens kijken. Dat is wat de kunstenaar doet, ook al heeft hij niet direct een schilderskwast of een tekenkrijtje in de hand. Sterker nog. Baas gelooft erin dat een kunstenaar meer tijd doorbrengt met kijken naar zijn schilderij dan het daadwerkelijke kwasten.”
(Jan Baas)

In de Broeker Kerk exposeert kunstenaar Jan Baas met houtsnede collages.

Gelaagde creaties

Jan Baas zoekt de subtiele beweging tussen kleurvlakken die hij ten tonele voert en die hij – al schilderend – verfijnt. “Het ontstaat al werkende en intuïtief” verklaart de kunstenaar zijn gelaagde creaties, die zich laten omschrijven als landschappen van de ziel. Geen enkel ‘landschap’ kun je rechtstreeks herleiden naar een bestaand landschap. Elk schilderij blijft door de gelaagde ondergrond bewegen en blijft – ondanks een eenvoudige beeldtaal van soms slechts drie kleurvlakken – vertellen.

Jan Baas (1960) volgde zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam aan de afdeling Schilderen/ Grafiek van 1978-1983. Sinds 1983 is hij lid van Grafisch Collectief Thoets in Amsterdam, een werkplaats voor kunstenaars met een grote drukkerij voor litho,  zeefdruk hoogdruk en diepdruk. Zijn werk bevindt zich in vele bedrijfscollecties (o.a. READE Amsterdam, VSB-fonds, VSB bank, Fortis, Procter & Gamble, Novartis Seeds, European Cultural Foundation), diverse kunstuitleencollecties en in vele particuliere verzamelingen, waaronder die van H.K.H. Prinses Beatrix.

Jan Baas is docent tekenen en schilderen bij  MK 24 (Amsterdam) en geeft les in de basiscursus, schilderen met olieverf. Driemaal per jaar organiseert hij een aquarelweekend.

27 april t/m 24 mei 2022

Openingstijden:

  • maandag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur
  • zondag 12.00 – 17.00 uur

Houtsnede van Jan Baas