Expositie Joanna Blaisse

31 Augustus t/m 1 Oktober

Oorspronkelijk is Joanna Blaisse (1950) boekbinder en ze heeft ook jarenlang anderen hiertoe opgeleid. Boeken maakt ze nog steeds, zelf gebonden van bijzonder papier en meestal met een bijzondere aanleiding zoals een geboorte of een huwelijk. Met daarin haar losse en ontroerende illustraties in inkt en kleurige aquarel, zoals ze die al maakt zo lang als ze zich kan herinneren. Ook haar brieven illustreert ze met tekeningen.

Op latere leeftijd besloot ze nog te starten met de studie Rechten en daarna heeft ze 20 jaar gewerkt bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Naast haar werkzaamheden als jurist was zij hier medeverantwoordelijk voor de kunstcollectie in het Rechtbankgebouw.

Na haar pensionering volgde ze de dagopleiding aan de Wackers academie in Amsterdam, waar ze veel leerde over andere technieken en materialen dan die welke ze al zo goed kende.

Tijdens de expositie in de Broeker Kerk zijn zowel werk in aquarel als in olieverf van haar te zien. Het thema van haar werk is Vogels. Zelf zegt ze hierover: “Vogels ontroeren me. Lange tijd leefde ik met een kauwtje. Je verwacht niet dat die vogel zo’n intense band met je aangaat. Hij sliep op m’n hoofd, haalde spinnetjes voor me als voedsel, plukte broodrestjes uit m’n tanden en praatte op m’n schouder de hele dag met me.”

Haar schilderingen of tekeningen moeten iets te maken hebben met iemand of iets dat haar interesseert. Haar doel is om een gevoel van verwondering, humor, schoonheid of een persoonlijke boodschap over te brengen. Ze houdt van oude materialen, schildert graag op stukken hout, zeil of lakens. De ondergrond of het voorwerp zijn bepalend voor wat ze met kwaststreken, verf, inkt, krijt, was of wat dan ook, maakt. En voor wie – want dat is voor haar minstens zo belangrijk.

Joanna Blaisse woont en werkt in Amsterdam.