Expositie Maaike van Veen

31 Augustus t/m 1 Oktober

Maaike van Veen (1971) is in de eerste plaats plein-air schilder. Ze woont en werkt in de binnenstad van het schilderachtige Hoorn, een van de oude VOC-steden van Noord-Holland. Het liefst gaat ze erop uit, op de fiets, om de omgeving te tekenen en te schilderen in olieverf.

Ze heeft een technische achtergrond en dat is duidelijk te zien in haar werk. Een romantisch tafereel zal zij niet snel schilderen: haar voorkeur gaat uit naar het vastleggen van complexe kruispunten, indrukwekkend landbouwmaterieel of een kapelletje in de steigers. Met haar toets en kleurgebruik weet zij de toeschouwer altijd weer te overtuigen van de schoonheid van haar onderwerpen.

Complexe voorstellingen zijn voor haar de uitdaging, ze wil de gestructureerde chaos op het doek overbrengen. Het ritme van de palen, de interactie van techniek en natuur: ze blijft de grenzen opzoeken en zichzelf verder ontwikkelen.

Het meeste werk is “en plein air” – in de buitenlucht geschilderd. De schetsen en studies die ze buiten maakt, werkt ze in haar atelier uit tot grotere schilderijen. Ook maakt ze houtsnedes in kleur, een techniek waarin zij zich eveneens heeft gespecialiseerd. Hierbij maakt ze gebruik van de reductietechniek, waarbij de prent laagsgewijs wordt opgebouwd: bij iedere drukgang wordt er een nieuwe kleur aangebracht.

Maaike van Veen volgde haar opleiding aan de Klassieke Kunstacademie in Groningen. Bij de uitreiking van haar diploma in 2022 ontving ze de Prix de Norvège voor haar eindexamenwerk. De juryleden waren Rein Pol en Henk Helmantel. De prijs bestond uit een geheel verzorgde schilderreis naar de Noorse fjorden. In deze expositie hangen veel werken van haar die gemaakt zijn tijdens of naar aanleiding van deze reis.

Op zaterdag 9 en zondag 10 september is Maaike in en rond de Broeker Kerk aan het schilderen. Graag geeft ze dan tekst en uitleg over haar manier van werken.