Expositie september 2018: Fred Thoolen | Oscar Spierenburg | Tobias Spierenburg

Van 1 t/m  30 september 2018 is werk te zien van drie schilders: Fred Thoolen, Oscar Spierenburg en Tobias Spierenburg.

Openingstijden: zondag/maandag 13.00 – 16.00 uur, dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 16.00 uur.

Fred Thoolen

Fred Thoolen (1946, Den Haag) geeft les in Amsterdam, woont en werkt sinds 1989 op Het Bildt in Friesland. Kreeg zijn kunstopleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

Fred heeft een eigen kijk op het Bildtse landschap. Die kijk vertaalt hij met verschillende technieken: olieverf, aquarel, inkttekeningen en digitale grafiek.

“Mijn landschappen zijn een waarachtige poging de niet te beschrijven ruimte van het waddengebied vast te leggen. De schoonheid van een gebied waar je soms 360 graden om je heen géén mens ziet. Ieder hekje is er een teveel.”

Die weidsheid, de geometrische figuren in het landschap en de beschermende werking van boompartijen rond een boerderij zijn terugkerende thema’s in zijn werk. Of het nu een graanveld is, een bietenveld of een rode avondlucht, steeds valt op hoe hij met oog voor details toch stoer/ruig weet te werken. Een tiental jaren maakte Thoolen aquarellen van Bildtse boerderijen in het open landschap. Bakens in een zee van klei. Hiervoor kreeg hij in 1997 de Bildtse Kultuurprijs.

Oscar Spierenburg

Schilderij Oscar Spierenburg

Oscar Spierenburg komt uit een kunstenaarsfamilie uit Haarlem. Zowel zijn grootvader (Leen Spierenburg), vader (Léon Spierenburg) als broer Tobias schilderen. Zelf legde hij zich direct na zijn middelbare schooltijd toe op beeldhouwen en schilderen. Hij woont en werkt sinds 2006 in Antwerpen waar hij een galerie runt. Zijn schilderijen en beelden worden sinds 2000 regelmatig geëxposeerd in galeries en op kunstbeurzen in Nederland, België en Frankrijk. Naast het schilderen en beeldhouwen is hij cineast.

Oscar kiest voor oude auto’s (veelal Citroëns) als onderwerp voor zijn schilderijen, grafiek en pastels omwille van hun grafische karakter, hun mooie lijnen en de spanning die ze in een sober stadsgezicht of in een landschap teweeg brengen. Kenmerkend in zijn werk zijn grote schaduw- en lichtpartijen, een persoonlijke, trefzekere toets en een zeer subtiel kleurenpalet, waardoor het lichtspel in zijn schilderijen des te meer opvalt. Zijn schilderijen en grafische werken hebben stuk voor een stuk een boeiende, evenwichtige compositie en een verstilde sfeer.

Tobias Spierenburg

Tobias Spierenburg komt uit een kunstenaarsfamilie uit Haarlem. Hij studeerde grafiek aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij woonde twaalf jaar in België. In 2008 emigreerde hij naar Frankrijk waar hij eerst in Parijs woonde en momenteel in Reims. Zijn schilderijen worden regelmatig geëxposeerd in galeries in Nederland, België en Frankrijk en ook op kunstbeurzen in Europa en Azië.

Tobias Spierenburg kiest instinctief voor bomen als onderwerp voor zijn schilderijen. Het beeld van een boom en de plaats die hij inneemt in het landschap, hebben een gevoelsmatige aantrekkingskracht op hem. Maar het is vooral zijn fascinatie voor het licht dat zijn onderwerpskeuze bepaalt. De organische vormen van een boom lenen zich uitstekend voor het schilderen van lichtinval, -scherpte en -intensiteit, die veranderen met het tijdstip of de seizoenen. Hij komt tot een ogenschijnlijk eenvoudig beeld in een zeer uitgebalanceerde compositie. Zijn landschappen ademen de subtiele sfeer die een alleenstaande boom omringt. Dankzij het sobere beeld is er genoeg ruimte en rust voor reflectie en interpretatie van de toeschouwer.