MARCIA LUYTEN VERTELT OVER HAAR BOEK ‘MOEDERLAND’

dinsdag 26 april 2022 | aanvang 20.00 uur

Dorpsgenoot Marcia Luyten vertelt over Moederland, de jonge jaren van Máxima Zorreguieta. Als rasverteller neemt ze je mee in het verhaal van een meisje dat in een verscheurd land in een hechte familie opgroeit met het verlangen naar iets groots.

Máxima Zorreguieta groeide op in een Italiaanse familie met een vader die hield van paarden, van Frank Sinatra en van macht. In een stad die de grootste wilde worden, maar die zich moest verzoenen met verval. Marcia Luyten laat zien hoe koningin Máxima is gevormd door de geschiedenis van Argentinië. En door de kleinere geschiedenis van een familieband, hoge verwachtingen en vriendschap.

Argentinië

Argentinië stond aan de rand van een burgeroorlog, toen Máxima Zorreguieta in 1971 werd geboren. Toen de junta de macht overnam, begon een donkere periode van dictatuur.
Niet lang daarvoor was Argentinië de grote belofte. Het droomde van glorie, en Buenos Aires moest het nieuwe New York worden. De Argentijnse tragedie dringt de familie binnen wanneer Máxima’s vader toetreedt tot de militaire regering.

Verteller Marcia Luyten

In haar lezing over Moederland, de jonge jaren van Máxima Zorreguieta, laat Marcia Luyten zien hoe de sociale en culturele geschiedenis van een land een familie voortbeweegt en een meisje vormt dat later koningin zal worden. Zoals haar vorige boek, Het geluk van Limburg, de geschiedenis van de mijnstreek vervlecht met die van een jongen die wil zingen, zo is de jeugd van koningin Máxima bepaald door haar familie in de Argentijnse geschiedenis. Máxima waagt de oversteek naar Wall Street en de jetset van Manhattan, maar pas nadat een persoonlijke strijd is geleverd.

26 april 2022
aanvangstijd: 20.00 uur
toegangsprijs: € 5,00

Marcia Luyten portretfoto

Marcia Luyten
(foto: Keke Keukelaar)