HET GELUK VAN LIMBURG

donderdag 1 juni 2023 | aanvang 20.00 uur | einde 22.00 uur (incl. pauze)

Het geluk van Limburg is een sociaal-culturele geschiedenis van de Nederlandse steenkoolindustrie die van de Mijnstreek een glorieus wingewest maakte. Het boek werd bekroond met de Brusseprijs 2016.

Toen Sjaakie in 1949 geboren werd, zei iedereen dat de knul perfecte handen had voor onder de grond. Hij groeide op als vierde generatie van een mijnwerkersfamilie in Heilust, een mijnkolonie in Kerkrade. Een brave, katholieke gemeenschap, die overliep van trots: de mijnwerkers konden harder werken, drinken, bidden, blazen, vechten en lopen dan de rest. En ze dienden de natie. Kerk, mijn en staat voerden een totalitaire regie over het mijnwerkersbestaan. Maar Sjaakie deed niet mee. Die ging zingen, het podium op. Terwijl zijn ster rees, begon in Heilust het verval.

Vechten tegen demonen

Het geluk van Limburg schetst de glorie en de ondergang van de Nederlandse steenkoolindustrie aan de hand van het bewogen levensverhaal van Limburgs bekendste zanger, Jack Vinders: een zoon die vecht tegen de demonen van een mijnwerkersfamilie en die met alles moet breken om zijn droom na te jagen, al zal hij de kolonie nooit echt verlaten.

Marcia Luyten vertelt met verve en vaart het onbekende, grootse en tragische verhaal van de Nederlandse mijnindustrie.

01-06-2023 | aanvang 20.00 uur
toegangsprijs € 10,- (incl. drankje)

Marcia Luyten

(foto: Keke Keukelaar)