Stad, land en water in de Broeker Kerk

Vanaf 6 juni 2024 is in de Broeker Kerk in Broek in Waterland een expositie te zien van schilderijen van Gerard Rosbach en aquarellen van Rik Verdenius.

Gerard Rosbach

Gerard Rosbach maakt stevig werk: zijn forse schilderijen zijn robuust, vlot geschilderd en kleurrijk. Naast beeldhouwer en schilder is Gerard Rosbach ook architect. En dat is te zien aan zijn werk: hoewel het werk abstract is, is het vaak niet moeilijk om er stadsgezichten en stadssituaties in te herkennen. Op indrukwekkende wijze toont hij ons zijn beeld van de stadse omgeving.

Kenmerkend voor zijn schilderijen is de zoektocht naar ruimte en evenwicht door middel van vorm en kleur. Zijn artistieke visie wordt gekarakteriseerd door een focus op esthetiek, diepte en rauwe expressie. Hij vindt zijn inspiratie in architectuur, natuur en design.

Rik Verdenius

Het werk van Rik Verdenius vormt een sterk contrast met dat van Gerard Rosbach: hij maakt delicate aquarellen van landschappen, vaak op de grens van land en water, maar ook van schepen en stadsgezichten. Zijn werk is eveneens kleurrijk, maar op een heel eigen, subtiele, manier.

Verdenius is een plein air schilder; hij schildert graag buiten en hij werkt altijd naar waarneming. Dit geeft zijn aquarellen een los karakter.

In zijn werk gaat het erom om de sfeer van plek en het moment te vangen. Het is voor hem een voortdurende zoektocht naar de essentie van het onderwerp en om de nadruk te leggen op dat wat gezien moet worden.

Rosbach en Verdenius zijn al vrienden sinds de lagere school. Nu, zo’n 60 jaar later, hebben zij al bij diverse gelegenheden hun werk gezamenlijk geëxposeerd. En nu doen zij dat dus ook in de prachtige Broeker Kerk.

Openingstijden: maandag 13-17 uur, dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur, zondag 12-17 uur.

6 juni | 14 juli 14 juli 2024, toegang gratis